סוללות לאופניים חשמליים - מורה נבוכים
אופניים חשמליים, מעצם היותם כאלה, מגלמים בתוכם שורה ארוכה של יתרונות: הם מהווים פעילות ספורטיבית מהנה, מאפשרים לגמוע מרחקים מרשימים במהירויות סבירות ומוציאים מכלל אפשרות עמידה בפקקים, או חיפוש ארוך אחר חנייה. אם החלטתם להצטייד באופניים חשמליים, סביר מאד להניח שאיכות החיים שלכם תשתפר משמעותית.
בעת בחירת האופניים, חשוב לתת את הדעת על שורה ארוכה של פרמטרים. אולם נדמה כי הפרמטר המשמעותי ביותר קשור בסוללות האופניים, אשר תפקידן העיקרי הוא לספק כוח למנוע החשמלי שבבסיס האופניים. הנה כל מה שצריך לדעת עליהם:
על תפקידי הסוללה (וחשיבותו של הליתיום)
כצעד ראשון, ראוי להדגיש כי תחום האופניים החשמליים, כיאה לפופולאריות ההולכת וגוברת שלו, עבר תמורות משמעותיות במהלך השנים. אחד הפיתוחים המשמעותייםקשור בפיתוחן של
סוללות לאופניים חשמליים שהן קלות משקל, שלא מקשות בשום אופן על הרכיבה, ובעלות קיבולת מרשימה לכל הדעות. המשמעות היא: הסוללות, כשהן טעונות, מאפשרות לגמוע מרחקים מרשימים עם האופניים, עד לטעינה המחודשת שלהן.
הברירה העיקרית, בעת בחירת סוללות לאופניים חשמליים, היא בין סוללות ליתיום לבין סוללות
LED, כאשר סוללות מהסוג הראשון הן שנבחרות כמעט בכל המקרים. אלו הן סוללות קלות ויעילות, אשר בדור הנוכחי, בניגוד לשנים עברו, לא כוללות כלל סכנת התחממות יתר, לא כל שכן התלקחות.
ניתן להבחין כיום בין שלושה סוגים של סוללות ליתיום:
- ליתיום יון
- ליתיום פולימר
- ליתיום ברזל (או פריט) - נחשב לסוג האיכותי והיקר ביותר.
ככל שהסוללה חזקה יותר, כך אורח החיים שלה, כלומר, מספר ההטענות שניתן לבצע בה, גדול יותר. בכל מקרה, מדובר כאן על סוללות המאפשרות כ-500-1,500 הטענות, ולכן, מעצם המהות שלהן, מיועדות לשמש את הרוכבים תקופה ארוכה במיוחד.
כך מחשבים את המאפיינים הנדרשים
סוללה לאופניים חשמליים מגיעה במספר מתחים, כאשר המתחים הגבוהים יהיו יקרים יותר, לעיתים בכאלף שקלים. מצד שני, הן מאפשרות רכיבה רצופה ואיכותית הרבה יותר, כך שאנשים המתבססים על האופניים החשמליים כפיתרון התניידות קבוע, פחות או יותר, לא יכולים להתפשר מהבחינה הזו. קיבולת הסוללה, הנמדדת באמפר, היא משתנה חשוב נוסף שמשלים את המשוואה.
כדי לחשב את צריכת האמפר לשעה שצריכה לספק הסוללה, ניתן לעשות חישוב פשוט בכל קנה מידה: חילוק של מתח המנוע (לרוב בין 250 ל-1,000) במתח הסוללה. כך ניתן יהיה לדעת לכמה אמפר בשעה זקוקים, כמו גם משך הזמן שניתן יהיה להשלים בנסיעה אחת.
חשיבותו של מיקום
סוגיה משמעותית נוספת הנוגעת לסוללה היא המיקום שלה על גבי האופניים. חשוב מאד שלא למקם את הסוללה בסמוך לחומרים דליקים או למקור חום, ורצוי גם בגובה סביר מעל פני הקרקע: הדבר יקטין את החיכוך האפשרי עם הקרקע או עם מפגעים דוגמת בוץ או רטיבות, מה שפוגע בצורה משמעותית בסוללה ובאורך החיים שלה. בחירה מקובלת היא בחלקים האמצעיים של שלדת האופניים.